Melk gir mange viktige næringsstoffer. Det er derfor ikke en tørstslukker, men en mat med høyt næringsinnhold. Surmelkeprodukter og probiotiske melkeprodukter gir også viktige ingredienser og har fordeler over melk for noen mennesker. Melk inneholder protein av høy kvalitet, lett fordøyelig fett og karbohydrater i form av melkesukker laktose som kroppen kan bruke. Spesielt viktig er det høye innholdet av mineralene kalsium og fosfor, de vannløselige vitaminene i B-gruppen (spesielt vitamin B2) og de fettløselige vitaminene A og D. Jod- og fluorinnholdet er også verdt å nevne.
Shankleesh oversatt fra engelsk - Shanklish, også kjent som chancliche, shinklish, shankleesh, sorke eller sürke, er en type kumelk eller sauost i det levantinske kjøkkenet.
Ost er et fast melkeprodukt som - med noen få unntak - oppnås ved å koke fra en proteinkomponent i melken, kaseinet. Det er den eldste metoden for å konservere melk og dets produkter.
Laban er et arabisk surmelkprodukt som kan sammenlignes med yoghurt, som er laget av melk fra kyr, kameler, sauer og geiter. Det er en viktig del av Midtøsten kosthold.